Magatartási szabályok a bajbajutott környezetében

A bajba jutott embernek nyújtott segítség a legalapvetőbb emberi cselekedetek egyike. A sikeres elsősegélynyújtás alapfeltételei: az elméleti tudás és a gyakorlás.

Az elsősegélynyújtás alapvető céljai: megmenteni az életet, megakadályozni a további egészségkárosodást, elősegítve a gyógyulást, enyhíteni a szenvedést.

Az elsősegélynyújtás során mindig csak annyit kell tenned, amennyit a feladat megkíván. Ez jelenti a legnagyobb biztonságot a bajbajutott és az elsősegélynyújtó számára is. Ellátás közben mindig a legsúlyosabb veszély, ártalom kezelése az elsődleges. Aki ennek szellemében cselekszik, mindig megtalálja a helyes cselekvési sorrendet. A baleset vagy a hirtelen kialakuló egyéb egészségkárosodás gyakran igényel sürgős orvosi segítséget. Az orvos/szaksegély/mentő megérkezéséig azonban értékes idő veszhet el, melyet az eseményt észlelő segélynyújtó jelentősen csökkenteni tud, megakadályozva ezzel a maradandó egészségkárosodást vagy az élet elvesztését.

„Legyél Te is Hős!”

  • Mint segítségnyújtó, ne maradj egyedül, keress valakit magad mellé a környezetedből. Egyrészt megnyugtató érzés, ha egy rendkívüli, stresszes helyzetben nem vagy egyedül, másrészt szükség lehet a segítségre az elsősegélynyújtásban vagy a további intézkedésekben.
  • Őrizd meg a nyugalmadat és legyél határozott.
  • A beteggel/sérülttel legyél empatikus, együttérző. Nyerd el a bizalmát, biztasd és nyugtasd meg, hogy jön a segítség. Ne hagyd magára még rövid időre sem: egy súlyos állapotú beteg/sérült állapota hirtelen romolhat, a beszélgetés, figyelmének fenntartása vagy csupán a jelentéted viszont megnyugtathatja.
  • A lehetőségekhez mérten próbáld a beteg/sérült kényelmét biztosítani, takard be ruhával vagy takaróval.
  • Legyél határozott a bámészkodókkal szemben, akik hátráltathatnak a segítségnyújtásban vagy akár akadályozhatják a kiérkező mentőt a beteg/sérült megközelítésében. Nyugodt, de határozott hangon szólítsd fel őket, hogy húzódjanak hátrébb, helyet adva a segítségnek.
  • A helyszínen a beteg/sérült közelében légy megfontolt, minden kijelentésednek, szavadnak súlya van. Ne tégy megjegyzéseket a beteg állapotával/sérüléseivel kapcsolatban, ezek ugyanis könnyen félreérthetőek.
  • A bajbajutottról fénykép, mozgókép készítése rendkívül etikátlan, és súlyosan sérti a személyiségi jogokat!
  • Ha több segítőd is van, szervezd meg, hogy segítsenek az érkező mentőegységnek a helyszín megközelítésében.
  • Zárd el a kutyusokat! Gazdája védelmében a legjámborabb kedvenc is felbátorodik!
  • Elsősegélynyújtás során előfordulhat olyan – még a profi ellátók lelkét is megviselő – tragikus helyzet, hogy nagyon nehéz lesz a fenti tanácsok szerint viselkedned, de gondolj arra, hogy életedben talán csak egyszer kerülsz ilyen helyzetbe, de életed végéig jólesően és büszkén fogsz emlékezni arra, hogy segítettél egy súlyos állapotú betegen/sérültön, vagy akár hozzájárultál az élete megőrzéséhez.

Felmerülhet benned, hogy vajon felelősségre vonhatják-e az elsősegélynyújtót az ellátás során esetlegesen elkövetett hibáért. A gyakorlat azt mutatja, hogy a „jó szamaritánus” elvét követő segélynyújtót semmilyen jogi következmény nem fenyegeti. Fontos azonban, hogy a cél elérése érdekében a tudásod szerinti lehető legjobb elsősegélyt nyújtsd! A lehetőségeid, tudásod szerint adott elsősegély sokkal többet ér a szakemberi tökéletességre törekvő, de későn érkező vagy elmulasztott segítségnél!

A mindennapokban a segélynyújtás elmaradása jelenti a legtöbb problémát.


(Az anyagot az OMSZ Orvosszakmai Osztályának csapata állította össze.)


További posztok:

Hozzászólások