Cikkek, jegyzetek

Mit tegyünk repülőúton egészségügyi dolgozóként, ha egy utastársunk rosszul lesz?

Hiánypótló összefoglaló angol nyelven, az utasszállító repülőgépeken utazó, egészségügyben jártas szakemberek részére, arra az estre, ha a személyzet egyik tagja, vagy utastársunk rosszul lesz.


Horogeltávolítási technikák… szakembereknek

A horgászat közkedvelt szabadidős foglalkozások közé tartozik, azonban sajnos megvannak a maga veszélyei. A következőkben összefoglalunk néhány technikát, amellyel el lehet távolítani a horgokat, megemlítjük azonban azokat az eseteket, amelyeknél viszont a horog eltávolítása kifejezetten tilos.


Az újszülöttellátás pszichés/etikai vonatkozásai Családközpontú ellátás – FAMILY CENTERED CARE (FCC)

Mottó: A megszületést követő adaptáció első órája, annak nyugalma, az egész életre, sőt a következő generációra is kihathat!


Mit keres a pszichológus a mentőszolgálatnál…?

Az OMSZ-nál nemzetközileg is egyedülálló módon, egyre szervezettebb, kidolgozottabb keretek között van lehetőség ingyenes pszichés támogatás igénybevételére. Országszerte több régióban elérhető (DAR, DDR, ÉMR ,KMR, NYDR) pszichológus kolléga.


RCT a bougie-ról… jobb, mint a stylet!

Driver és társai egy idén megjelent cikkükben, egy kiválasztott sürgősségi osztályon végzett emelt szintű légútbiztosításon átesett 757 beteget vontak be egy vizsgálatba (RCT), mely szerint a bougie használata egyértelműen növeli sürgősségi helyzetben a sikeres első laryngoscopia és intubatio esélyét, nem csak várható nehéz légút esetén.


A beteg verbális/pszichés támogatása CPAP/NIV alkalmazása során

A CPAP/NIV használata sok beteg számára újszerű, korábban nem tapasztalt élmény, melyet aktuális állapota, erős légszomja miatt kezdetben esetleg nehezebben tolerál, de ha felkészítjük erre őket, jelentősen javíthatjuk az együttműködésüket. A CPAP/NIV sikere nagy százalékban függ a megfelelő verbális kommunikációtól!


A húzósín használata… (pár gyakorlati kiegészítéssel)

Jelenleg a prehospitális ellátásban nincs a húzósínnél alkalmasabb eszköz combcsonttörések ellátására, ugyanis egymagában képes a fájdalomcsillapításra, sínezésre és vérzéscsillapításra is.


Melyik szól szebben?

Légútbiztosítás helyszínen: szupraglottikus eszköz vagy intubáció?


Elektromos balesetek, villámcsapás a mentőellátásban

Röviden a helyszíni teendőkről.


Mechanikus mellkaskomprimáló, ill. keringést segítő eszközök

Rövid összefoglaló.

Hozzászólások