Légúti idegentest okozta fulladás

Gondolj idegentest okozta légúti elzáródásra, ha a rosszullét hirtelen következett be, vagy a környezet, körülmények ezt valószínűsítik. Ilyenek, ha a panaszok evés, ivás vagy gyermekek esetében kis tárgyakkal történt játék közben keletkeztek.

Kérdezz rá: Fuldoklik-e? Amennyiben tud válaszolni, valószínű az elzáródás nem súlyos, Ha nem tud válaszolni, akkor a betegnek súlyos légúti elzáródása van.

Erőteljes köhögés

Amíg a beteg erőteljesen köhög, nincs más teendőd, biztasd köhögésre. A saját köhögés a leghatékonyabb módszer a légutakba került idegentest eltávolítására.

Erőtlen köhögés

Ha a köhögés ereje csökken, vagy nem tud beszélni, a betegnek súlyos légúti elzáródása van. Ekkor HÍVJ AZONNAL MENTŐT és hangosítsd ki a telefont!

Ha a beteg eszméletén van, a következőket tedd (mindig elmondva, hogy mire készülsz!):

  • Állj a beteg mellé! Ha fekszik, ültesd fel. Egyik tenyereddel támaszd meg a mellkast, és döntsd előre. A másik tenyereddel csapj a beteg hátára a lapockái közé, maximum
    5 alkalommal. Minden ütés után ellenőrizd, hogy a légút szabaddá vált-e (ha igen, ne folytasd a manővert). Kisgyermeket fektess hason az egyik alkarodra, arcával a tenyered felé, és így végezd a háti ütéseket.
  • Ennek hatástalansága esetén, felnőtt betegnél végezz Heimlich-műfogást (hasi lökést): Állj a beteg mögé, törzsét döntsd kissé előre és a beteget hátulról átkarolva helyezd az egyik öklöd a has felső részének magasságába, másik kezeddel pedig fogd át az öklöd, és maximum 5 alkalommal erőteljesen rántsd meg két kezedet fel-, és magad felé. Minden hasi lökés után ellenőrizd, hogy a légút szabaddá vált-e (ha igen, ne folytasd a manővert). 1 éves kor alatt hasi lökést nem szabad végezni, ilyenkor mellkasi lökéseket csinálj, szintén 5x: fektesd a gyermeket háttal az alkarodra, feje a tenyeredbe támaszkodjon! Helyezd másik kezed mutató és középső ujját a mellkas közepére, a szegycsont alsó felére. Nyomd le hirtelen a mellkast a harmadáig, majd engedd fel!

A fenti két mozdulatsort (háti ütések és Heimlich-műfogás) váltogasd addig, amíg az idegentest el nem távozik, vagy a beteg eszméletét nem veszti.

Ha a beteg elveszti az eszméletét, fektesd hanyatt (kemény alapra) és kezdj újraélesztést.

Kiegészítések:

  • mellkasi lökés a választandó előrehaladott terhességben, valamint akkor is, ha a beavatkozó nem képes körülölelni a beteg hasát,
  • manuális eltávolítás csak szemellenőrzés mellett engedélyezett, az ujjak védelméről gondoskodva
  • kompetencia és eszköz birtokában (laringoszkópos feltárás mellett) távolítsd el az idegentestet Magill-fogó segítségével.

Felhasznált irodalom:

  1. OMSZ Orvosszakmai Osztály csapatának anyagai
  2. Toldi F, Rotyis M, Solténszky M, Temesvári P, Kocsis T: Egyszerű eszközökkel végzett légútbiztosítás a prehospitális ellátásban. Szabványos Eljárásrend. Országos Mentőszolgálat. v2.0 / 2019.08.28.
  3. https://www.cprguidelines.eu/assets/guidelines/European-Resuscitation-Council-Guidelines-2021-Ba.pdf

További posztok:

Hozzászólások