RCT a bougie-ról… jobb, mint a stylet!

(Cikkelemzés dr. Gebei Róberttől)

Jelenleg az Országos Mentőszolgálat szabványos eljárásrendje megtartott keringésű beteg emelt szintű légútbiztosítása esetén az endotrachealis intubatiót segítő bougie használatát kötelezővé teszi, valamint javasolja, hogy az újraélesztés alatt végzett intubatio esetén is alkalmazza az ellátó, az eszközzel szerzett tapasztalat növelése, valamint az operatőr munkájának könnyítése céljából.

De mi is az a “bougie”?

 • Eredetileg francia szó, jelentése: viaszgyertya, egyébként egy gyertyakészítésről híres algír városról (Bougie) kapta a nevét
 • Kiejtése: buzsi /bu.ʒi/
 • Más nevén: Eschmann-trachea tubus bevezető (1943-ban Macintosh szabadalmaztatta a hajlított laryngoscopot, majd 1949-ben publikált a rugalmas, gumi hólyagkatéter asszisztált intubatióról, ezen inspirálódva 1973-ban P. Hex Venn, az akkori egészségügyi eszközöket gyártó Eschmann Brothers & Walsh cég aneszteziológus tanácsadója megalkotta a ma használt eszköz alapjául szolgáló “bougie”-t)
 • Átmérője: 10- 15 F, azaz 3,33 – 5 mm
 • Hossza: 650 mm
 • Az eszköz végén egy 30-45 fokban hajlított “hokiütő”-szerű vég van

A bougie használata egyértelműen növeli sürgősségi helyzetben a sikeres első laryngoscopia és intubatio esélyét, nem csak várható nehéz légút esetén.

Driver és társai egy idén megjelent cikkükben, egy kiválasztott sürgősségi osztályon végzett emelt szintű légútbiztosításon átesett 757 beteget vontak be a vizsgálatba (RCT), akik közül 380 esetben volt legalább egy olyan körülmény, ami alapján nehéz intubatióra számítottak.

 • Légúti folyadék (vér, váladék, hányadék)
 • Légúti elzáródás, oedema
 • Rövid nyak
 • Kis mandibula
 • Nagy nyelv
 • Arc sérülése
 • Nyaki gerinc immobilizálása

A betegek mind 18 évnél idősebbek voltak, olyan beteget választottak be, akiknél a kezelő orvos intubatiót tervezett, de ha már első körben videolaryngoscop használatát tervezte, akkor nem kerülhetett be a mintába.

Két csoportba osztották a betegeket:

 1. Előre a tubusba fűzött vezetőnyárs használatával intubált betegek
 2. Bougie segítségével intubált betegek

A 380 nehéz intubatiós csoportba tartozó beteg esetén a bougie használatával 14%-kal több sikeres első laryngoscopia volt. A teljes 757 beteg esetén is 11%-kal nagyobb volt az első sikeres laryngoscopiák száma, mint a vezetőnyárs használatával.

A rögzített nyaki gerinc melletti intubatio esetén 100%-ban volt sikeres az első kísérlet, míg a vezetőnyárs-tubus használatával csak 78%-ban. Obes betegek esetén 96% vs. 75% volt az arány, míg Cormack-Lehane II. és IV. stádium közötti esetekben 97% vs. 60%.

A vizsgálat néhány tévhitet is eloszlat, miszerint:

 • “Bougie használatával elhúzódóbb az intubatio, ami desaturatiót okoz”
  Az tény, hogy a bougie használatával az első feltárásból sikeres intubatio 4 másodperccel hosszabbnak bizonyult, de a nagy esélyű első sikeres feltárás miatt az egész intubatiós procedúra sokkal rövidebb.
 • “A bougie használata sérülést okoz a légutakban, tracheában, tüdőben”
  A szerzők nem találtak szignifikánsan nagyobb mechanikus szövődményt a bougie-asszisztált csoportban.
 • “Nehézkes a tubus átvezetése a hangrésen a bougie-n keresztül, mert elakad a tubus az aryporockban”
  7%-ban fordult elő nehézkes tubusátvezetés a hangrésen, de ezen esetekben is minden alkalommal megoldotta a helyzetet a tubus 90 fokkal történő elfordítása az óramutató járásával ellentétesen.

(megj.: Az Országos Mentőszolgálat gyakorlatában intubatiós kísérlet csak Cormack-Lehane I. és II. stádiumban engedélyezett, vak próbálkozás nem. Emellett nyaki gerinc sérülésének gyanúja esetén a laryngoscopia előtt a merev nyaki gallér eltávolítása minden esetben szükséges, az intubatiót MILS mellett kell elvégezni.)

Források:

 1. https://jamanetwork.com/journals/jama/article-abstract/2681717
 2. https://en.wikipedia.org/
 3. https://lifeinthefastlane.com/ccc/bougie/

One thought on “RCT a bougie-ról… jobb, mint a stylet!

 1. A jelenlegi bougie-nak a helyesírása és a tárolása okoz inkább nehézséget a mentőellátásban. A vezetőnyárs nem fér el hossza miatt a légutas táskában. Ki és bepakolásnál elakadhat, megtörhet, kicsúcshat nem lehet teljesen becipzározni a táskát miatta. Történt már olyan is, hogy túl sok volt a tároló tokban elhelyezve vagy egy görbe volt közte és nehezen lehetett elővenni. A gyártók felé érdemes lenne jelezni, hogy biztonságosan összecsukható vagy hajtogatható nyársat fejlesszenek ki.
  Addig is kellő figyelmet igényel a tárolása, szállítása.
  Az tény: jelenleg a legjobb ami adható… biztonságos intubációhoz.
  Az intubáció bougie nélkül olyan mint Jockey whisky nélkül.

Hozzászólások