A húzósín használata

Videó a felhelyezésről: https://www.facebook.com/omszorvosszakma/videos/1642296562753129/

Rögzítés előtt a végtag keringését, beidegzését potenciálisan veszélyeztető összes körülményt értékelni kell. A sérült végtagról távolítsuk el (és helyezzük biztonságba) a következőket: szoros ruházat, lábbeli, gyűrű, karkötő, óra, belépő karszalag stb. – amennyiben nem okozunk további sérüléseket azok eltávolításával. Alapvető elvi megközelítés: minden esetben először manuális, majd, ha szükséges, eszközös rögzítést alkalmazzunk.

A combcsont törése heves fájdalom mellett jelentős vérvesztéssel is járhat, ami vérzéses/hypovolaemiás sokk kialakulásához vezethet. A combcsont törésének prehospitális ellátására a legalkalmasabb eszköz a húzósín, mely egymagában képes a fájdalomcsillapításra, sínezésre és vérzéscsillapításra is.

A femur törése önmagában is súlyos vérvesztést okozhat – zárt, ill. nyílt törés esetén is (felnőtt esetében akár 1500 ml/femur), emiatt a sérülés észlelésekor mielőbbi manuális tengely irányú húzást kell kezdeni, melyet lehetőség szerint húzósínre kell cserélni.

A meghúzás igen nagy fájdalommal járhat, keringési stabilitás, ill. megtartott tudat esetén a megfelelő fájdalomcsillapítás elengedhetetlen. Csökkent tudati szint és instabil hemodinamika esetén a mihamarabbi vérzéscsillapítás érdekében az előzetes fájdalomcsillapítás elhagyása mérlegelendő. Részletesen lásd az Analgézia és szedáció a prehospitális gyakorlatban (v3.0 / 2020.11.25. Érvényesség: visszavonásig) című szabványos eljárásrendben. Amennyiben a sérült eszméletlen, úgy a felhelyezéshez ill. húzáshoz nem szükséges külön analgézia, azonban eszméletén lévő sérült esetén ketamin analgézia szükséges (0,5 mg/ttkg dózisban) általában 30-40 mg bólusban, mely szükség esetén kiegészíthető 0,02 mg/kg (1-2 mg) midazolammal, csökkentve ezzel a ketamin adverz hatását (hallucinációk, rémálmok, ébredés után agitáltságig fokozódó nyugtalanság). Ezen hatások a midazolam adásával kivédhetők, vagy fellépésük esetén további kis dózisú midazolam adásával kezelhetők.

Mentőápolók dinitrogén-oxid demand szelepen történő adagolásával érhetnek el megfelelő fájdalomcsillapítást. Mentőápoló kizárólag demand-szelepen keresztül adagolhatja, oxigénmaszkon keresztül tilos! Ezek mellett érdemes a beteghez szuggesztív, monoton tónusban beszélni, környezetben pedig minimalizálni a zajt ill. a külső zavaró körülményeket. Fontos tudni, hogy az ópiátok adása nem tilos, de nem feltétlenül fog megfelelő fájdalomcsillapítást okozni.

A medencerögzítő öv és a húzósín együttes alkalmazásának indikációja esetén fokozott figyelmet kell fordítanunk a rögzítő eszközök sorrendjére. A medenceöv felhelyezése minden esetben megelőzi a húzósín alkalmazását (fordított sorrendben ugyanis a medenceövvel kompressziós sérüléseket okozhatunk, illetve hatástalan lesz a medence rögzítése). Combcsonttörést okozó generalizált erőhatás legtöbbször a medence sérüléséhez is vezet, így annak rögzítése is indokolt lehet (kivéve izolált, közvetlenül a combcsontot ért erőhatás – rúgás, lőtt sérülés, patológiás törés stb.)


A húzósín felhelyezésének kontraindikációi:

  • a végtag subtotalis amputációja a feszített részen,
  • a térd komplex szalagsérülése (összes szalag együttes szakadása),
  • posterior csípőficam gyanúja (flexióban rögzült csípő),
  • ún. “floating knee” vagyis a „lebegő térd”, amikor a térd alatt és felett is törés van.

A húzósín nem javasolt csípőtáji törések, ill. a boka törésének rögzítésére.


Az 5P-szabály ellenőrzése felhelyezés előtt/alatt/után számos kényelmetlenség/szövődmény elkerülésében segíthet.

Felhelyezés előtt:

  1. P – Pulse: pulzus vizsgálata az a. dorsalis pedis-en
  2. P – Pockets: zsebek kiürítése, a nyomási sérülések elkerülése érdekében
  3. P – Pain: fájdalomcsillapítás
  4. P – Penis: pénisz, herezacskó, nőknél a nagyajak becsípésének elkerülése

Felhelyezés után:

  1. P – Pulse: pulzus ismételt vizsgálata az a. dorsalis pedis-en

Az eszköz alkalmazása közben kerülendő a végtag túlfeszítése, mely ideg- és érkárosodást okozhat. A cél az ép végtaggal egy hosszúságra húzás.

A húzósínt a kórházi átadás során csak akkor távolítsuk el a sérült végtagról, ha a kórházi személyzet folytatja valamilyen módon a húzást. A húzás hirtelen felengedése súlyos keringés-megingással járó vérzést, heves fájdalmat okozhat.

Csípőtájéki törések (pl. combnyaktörés, pertochanter femur törés, subtrochanter femur törés) elkülönítése prehospitálisan nehézkes. Alapvetően a csípőtájéki törések esetében a húzósín használata nem javasolt (azonban nem hiba), a legegyszerűbb rögzítési technika a nyújtott helyzetben az ép végtaghoz való rögzítés. A rögzítés módszere a két kinyújtott alsó végtag mellett a lábak egymáshoz rögzítése, együtt az egész test lapáthordágyon történő rögzítésével. Csípőtájéki törés gyanúja esetén is mind kimentésre, mind pedig szállításhoz lapáthordágy használata kedvező.

Traumás csípőficam esetén törekedjünk a végtag alápolcolására és a talált helyzetben történő rögzítésre. Ha a csípőízület flektált állapotban látható, a femur axiális irányú húzása, ill. a húzósín alkalmazása tilos. Amennyiben a sérült komplex ellátása során a helyzet változik (pl. izomrelaxációt követően), vagyis a végtagon a flektált helyzet megszűnik, húzósín felhelyezhető.

Csípőprotézis ficama is előrordulhat a prehospitalis gyakorlatban, a beültetett komponensek elmozdulhatnak, azonban röntgenkép készítése előtt a repozíció a szövődmények lehetősége miatt tilos. A végtag rövidült és rotált, rögzítése a talált helyzetben célszerű.

A végtag manuális húzását lehetőleg mindig a mentőegység egyik tagja kezdje meg, majd ezt adhatja át akár egy laikusnak is. Kifejezetten fontos a laikusok felé történő folyamatos kommunikáció („legyen szíves tartsa meg így, és ne engedje el, amíg nem szólok”, „nagyon ügyesen csinálja, csak így tovább”, „nem sok van hátra”).

A felhelyezés előtt mindig távolítsuk el a ruházatot és a cipőt.

Csigás húzósín használata

Márkaazonos rögzítő eszközöket (pl. lapáthordágyon korrekt csomagolás, hatékony, szabályosan elhelyezett merev nyaki gallér, húzósín, medencerögzítő) a mentőegységek közötti átadás során a betegről eszközcsere céljából levenni tilos.

Kórházi átadás során is törekedni kell a hatásos rögzítés folyamatos fenntartására, melyet ideálisan csereeszköz segítségével érhetünk el (lapátágy, medencerögzítő, húzósín).

Ha csereeszköz nincs, akár rövid várakozás is megengedett a beteg érdekében (pl. lapáthordágyról CT asztalra, vagy húzósín, medencerögzítő levétele sürgősségi műtőben).

A hirtelen felengedett húzás súlyos keringés-megingással járó vérzést okozhat!

Forrás:

Rögzítések a prehospitális ellátásban. Szabványos Eljárásrend. Országos Mentőszolgálat, v2.0 / 2020.02.20.