Mechanikus mellkaskomprimáló eszközök

A mechanikus mellkaskomprimáló eszközök lehetnek dugattyús („piston”) mechanizmusúak (pl. LUCAS®), vagy mellényszerűen („vest”, pl.: AutoPulse®) működők. Használatuk a hosszú távú túlélést az eddigi adatok szerint nem javítja, azonban egyenletes jó minőségű, folyamatos, tartós mellkaskompressziót biztosítanak, a személyzetet tehermentesítve, ami bizonyos esetekben egyértelműen hasznos:

  • elhúzódó újraélesztésben,
  • a kórházba szállítás alatt is folyamatos újraélesztés (ritka) szükségességében (pl. súlyos hypothermiában, előzetes megbeszélés alapján STEMI beteg PCI-be szállítása alatt),
  • kimentéskor (olyan helyről – pl. antennatorony, épületrom stb. – ahonnan csak műszaki mentés igénybevételével, pl. emelőkosárral lehet ki/lehozni a beteget, azonban eközben a biztonságos manuális mellkaskompressziókat sem a helyszűke, sem az egyéb körülmények nem teszik lehetővé).

Ezek az előnyök azonban csak akkor jelentkeznek, ha

  • a személyzet megtanulta és rendszeresen gyakorolja az eszköz használatát, és
  • az eszköz felhelyezése
    • nem késlelteti az újraélesztés megkezdését és a defibrillálást, illetve
    • érdemben nemszakítja meg a már megkezdett mellkaskompressziók folyamatosságát.

Ha a mentőegység keringésmegállásban találja a beteget, súlyos hiba azonnal mechanikus mellkaskomprimáló eszközt elővenni ahelyett, hogy megkezdenék/átvennék a mellkaskompressziókat és lélegeztetést, és tájékozódnának a szívritmusról. Emellett az OMSZ gyakorlatában alkalmazott LUCAS csak bizonyos testméretek között használható. Nyilvánvalóan obes betegek esetén nincs értelme a felhelyezést „megpróbálni”, ezzel egyéb beavatkozásokat késleltetni!

(A LUCAS gyártójának ajánlása szerint a mellkas magassága 17-30,3 cm között ideális az eszköz megfelelő működéséhez, emellett a mellkas szélessége 44,9 cm-nél nem lehet nagyobb. Ha a LUCAS készülék felső részét nem tudjuk a hátlaphoz rögzíteni a beteg
mellkasának megnyomása nélkül, ne használjuk!)

Ha a fenti három indikáció valamelyike felállítható, gyakorlott személyzet fontolja meg a komprimáló eszköz használatát, azonban szigorúan követnie kell a megtanult és rendszeresen gyakorolt eljárást. A mellkaskompressziók ill. a defibrillálás késedelme jóvátehetetlen következményekkel járhat!

E helyt is hangsúlyozni kell, hogy az újraélesztés sikerének széles körben elérhető érdemi javítása nem egyetlen eszköz bevezetésétől, hanem a teljes ellátó lánc minden lehetséges pontján való minőségjavítástól várható.

Előbb lásd el a beteget (nyomd, fújd, monitorozd/defibrilláld), csak azután használd az eszközt!

Felhasznált forrás:

Gőbl G, Goschler Á, Krivácsy P, Szűcs A: Újraélesztés a mentőellátásban. Oktatási anyag. Országos Mentőszolgálat. 2018.

Hozzászólások