Egy angina esete mentőgépkocsin…

Bejelentés: háziorvosi ügyelet kér mentőápolói kísérettel kórházba szállítást mellkasi fájdalommal rendelkező beteghez.

Körülmények: téli, napsütéses, délutáni napon, kisváros mentőállomásáról kapunk riasztást, mentőgépkocsi mentőápolójaként töltünk szolgálatot.

52 éves férfibeteg, családi ház földszintjén. A helyszín biztonságos, felszereléseink (ABCD táska, motoros leszívó, betegőrző monitor, AED) nálunk, gumikesztyű rajtunk. AVPU szerint A, légútjai átjárhatóak, légzésszáma normális, sápadt küllemű, diszkréten verejtékes. Ügyeletes orvos a helyszínen.

Milyen potenciálisan életveszélyt okozó diagnózis jut eszünkbe a mellkasi fájdalom kapcsán?

Válasz és megbeszélés

A teljesség igénye nélkül:

  • akut coronaria szindróma
  • aortadissectio
  • heveny szívelégtelenség
  • malignus kamrai ritmuszavar
  • oesophagus ruptura
  • pericardialis tamponád
  • pulmonalis embolia
  • tensiós ptx

A beteget ABCDE elveknek megfelelően megvizsgáljuk, SpO2-, és vérnyomásmérés monitorozása történik. A következő paramétereket találjuk:

A: átjárható, mondatokban beszél
B: 16/perc légzésszám, SpO2: 97%, légzési segédizmokat nem használja, orvos elmondása szerint tüdő felett érdes sejtes alaplégzés, pangásos szörtyzörejeket, egyéb zörejeket nem hallott, bőre hűvös, verejtékes, cyanosis nem látható
C: 82/perc, jól tapintható radialis pulzus, RR: 150/90 Hgmm mko. karon, CRT: 3 mp
D: GCS: 15, neurológiai gócjel nincs, pupillák eltérés nélkül. VC: 6,3 mmol/l.
E: 

  • SAMPLE:
    • S: ma délben kezdődő erős mellkasi fájdalom, verejtékezés, gyengeség, általános rosszullét, a fájdalom a bal karjába sugárzik. Jelenleg fájdalma 2/10.
    • A: nem tud róla
    • M: perindopril
    • P: hypertonia
    • L: reggel evett utoljára
    • E: nehézlégzése nincs, láza nem volt. Nemrég jobb alkar törése, emiatt gipszsín. Rendszeresen dohányzik (1 doboz/nap).
  • T: 36,5 Celsius fok
  • Egyéb fizikális eltérés nincs, lábai nem dagadnak.

Ügyeletes orvos elmondja, hogy EKG-n nagyobb eltérést nem látott, érkezéskor emelkedett vérnyomás (170/90 Hgmm) miatt 1 puff nitrátot kapott, ekkor fájdalma 6/10 volt. Nitrát hatására fájdalma 2/10 értékre mérséklődött. Területi sürgősségi osztályra irányítja.

Mobilizálás és mentőbe helyezés során a beteg ismét erős fájdalmat jelez, verejtékezése fokozódik.

Hogyan tudjuk mérni/értékelni a beteg fájdalmát?

Válasz és megbeszélés

A prehospitális ellátás során a fájdalom nagyon gyakran alulértékelt és alulkezelt. A megfelelő analgézia első lépése a fájdalom értékelése. A beteg fájdalmának vizsgálata és mérése minden esetben legyen része a helyszíni betegvizsgálatnak! A fájdalom mérésére a verbalis numerikus skálát használjuk. A skála alkalmazásakor a beteg saját maga értékeli a fájdalmát: 

„Értékelje a fájdalmát nullától tízig, a nulla jelenti azt, hogy nincs fájdalma, a tízes pedig az elképzelhető legszörnyűbb fájdalmat!” 

1-3: enyhe fájdalom

4-7: közepes fájdalom 

8-10: súlyos fájdalom 

Magyar Sürgősségi Triázs Rendszer alapján (2015) 

Ez a módszer az adott betegnél ismételten alkalmazva megfelelő az analgézia és a beteg fájdalmának követésére, a fájdalomcsillapítás hatékonyságának igazolására – monitorizálására is. A fájdalomskála használata, az érték dokumentálása nem mellőzhető. 

A fájdalom jellegének meghatározásához szükséges a panaszok „OPQRST” szerint kiterjesztett, standardizált vizsgálata is: (Onset – panasz kezdete, Provocation/Palliation – panasz kiváltója/csillapítója, Quality – fájdalom minősége, Radiation – kisugárzása, Severity – súlyossága, Time – időbeli változása).

A beteg fájdalma 6/10-re fokozódott, vitális paraméterei nem változtak. Az ügyeletes orvost ekkor már továbbriasztották másik beteghez. A legközelebbi sürgősségi osztály (mely nem centrumkórház) kb. 20 percre, a legközelebbi ALS egység kb. 13 percre. A megyei centrumkórház az SBO-val ellentétes irányban, 35 perc alatt érhető el.

Mit tennénk jelen helyzetben? Elindulunk a legközelebbi SBO felé? Van egyéb diagnosztikus lehetőségünk?

Válasz és megbeszélés

Korán észlelt ACS esetén készült EKG-nál előfordulhat, hogy még nincs (szignifikáns) STE, vagy egyéb ACS-re utaló eltérés, esetleg csak a hyperacut T hullámok (magas, csúcsos T-k) hívhatják fel a figyelmet a kórképre. Emiatt ACS-gyanú esetén az EKG ismétlése 10-15 perc elteltével szükséges lehet. Amennyiben a beteg ismét panaszt jelez, a panasz alatt készített EKG is diagnosztikus lehet.

Számos mentőegységen megtalálható a TTEKG-készülék újabb változata, mely képes a készített EKG-képet az Esetlap szoftverben – így az esetlapban is megjeleníteni, a készített képet a PCI-centrumba továbbítani kiváló minőségben.

A TTEKG jelen esetben segíthet a megfelelő célintézmény kiválasztásában, így a beteg a lehető legrövidebb időn belül juthat adekvát ellátáshoz.

Transztelefonikus EKG konzultáció BLS szintű mentőegységek számára minden mellkasi panasszal rendelkező betegnél kötelező, magasabb szintű egységek számára (diagnosztikai bizonytalanság esetén) igénybe vehető lehetőség. A TTEKG készítése késedelemhez nem vezethet (ld. vonatkozó eljárásrend).

  • EKG készítése céljából segélykocsi kérése akkor jöhet szóba, ha az adott mentőegység nem rendelkezik működőképes TTEKG-val, vagy a küldött jel nem értékelhető, ill. a beteg állapota megkívánja
  • TTEKG-t közeli kórház esetén is kötelező elvégezni (a transzportra felkészítés, szállítás, betegátadás, kórházi EKG készítése is további jelentős időveszteséggel járhat!)

A mentőegység a panaszok fokozódása miatt TTEKG-t készített, mely a következő képet mutatta:

A készített felvétel alapján az ügyeletes PCI-centrum fogadja a beteg ACS gyanúja miatt.

Milyen további beavatkozásokat végezhet a mentőápoló?

Válasz és megbeszélés

STEMI diagnózisa esetén a gondolkodásunkat azonnal „időkritikus üzemmódba” kell állítani: bárminemű nélkülözhető diagnosztikus, vagy terápiás lépés TILOS, erőfeszítéseinkkel a mielőbb megkezdett szállítást és definitív ellátást kell szolgálnunk.

B kompetenciával rendelkező mentőápoló kizárólag folyadékpótlás céljából (hypotonia, keringési elégtelenség esetén) biztosíthat vénát (a legtöbb ACS-beteg nem igényel folyadékpótlást!).

B+ kompetenciájú mentőápoló:

  • Vénabiztosítás: ajánlott, de indokolatlanul ne késleltesse a beteg kórháza érkezését. Lehetőség szerint a bal kart válasszuk (azonban ezt helyi sajátosságok felülírhatják). Vénás gyógyszer/folyadékpótlás azonnali igénye és sikertelen perifériás vénabiztosítás esetén intraossealis technika alkalmazható.
  • Acetil-szalicilsav (ASA): 150-300 mg (praktikusan 250 mg) gyorsan felszívódó ASA szétrágatása kötelező, ha kontraindikáció nem áll fenn. Ellenjavallatai: a szerrel szembeni allergia, aktív belszervi vérzés (a menstruáció nem!). Alkalmazásától eltekinthetünk, ha a beteg rendszeresen szed ASA-t, és az aznapi adagot már bevette.
  • ADP receptor blokkoló: A prehospitális ellátás keretei között jelenleg csak a clopidogrel érhető el. PCI esetén a telítő dózis 600 mg. Ha a beteg rendszeresen szedi a clopidogrelt, PCI terve esetén 300 mg-os dózis javasolt. Ticagrelor (Brilique), prasugrel (Efient) szedése esetén clopidogrelt nem adunk. Mentőápoló (B+) clopidogrelt csak orvos (telefonos) utasítására adhat, a kontraindikációk tisztázását követően (ekkor szükséges dokumentálni a javasló orvos nevét).
  • B+ mentőápoló gyógyszerelési felhatalmazás birtokában sublingualis spray formájában nitroglicerint alkalmazhat, TTEKG készítését, illetve konzultációt követően, ≥160 Hgmm szisztolés vérnyomás esetén. Egyszerre mindig csak egy adagot szabad adni, az ismétléssel meg kell várni az alkalmazott adagra adott választ. Az első adagot ismételheti, 10 perces időközökkel, összesen max. 3 expozíció adható.

Kapjon-e oxigént a beteg?

Válasz és megbeszélés

A legtöbb ACS-s beteg állapota nem kritikus/nem instabil. Az oxigénszaturáció ezen betegek esetén is szoros monitorozást igényel, oxigénterápia azonban rutinszerűen nem alkalmazandó. Vasoconstrictiót okozó hatása miatt kerülendő a hyperoxia (SpO2: 100%), oxigén csak 90% alatti SpO2 érték esetén adandó. Ekkor az oxigén áramlását úgy állítsuk be, hogy az SpO2: 90-92% közé essen. 93% vagy annál magasabb SpO2 esetén további oxigénterápia nem indokolt.

Kérjünk-e segélykocsit?

Válasz és megbeszélés

  • Akut PCI igény esetén nem a Területi Ellátási Kötelezettség (TEK) az irányadó, hanem a beteg ellátására alkalmas, leggyorsabban elérhető fogadóhelyet kell meghatározni (ilyenkor nem a kilométerben mért távolság, hanem a transzport ideje a mérvadó).
  • Segélykocsi hívásakor és küldésekor kötelező mérlegelni, hogy az arra (helyben) várakozás időveszteségét ellensúlyozza-e a segélykocsi által nyújtott többletellátás (lehetősége). Az ellátást úgy kell szervezni, hogy a beteg minél rövidebb időn belül a PCI centrumba érkezzen (pl. a segélykocsi indítása PCI centrum felől történjen). Akut PCI igénye esetén kötelező a kórházba szállítás megkezdése, valamint a riasztott, úton lévő mentőegységgel való találkozási pont egyeztetése is (randevú elv) – monitorozás és AED készenlét mellett.
  • A szállítási idő rövidítése érdekében, ÉRDEMI időnyereség esetén szóba jön helikopteres mentés. Ilyenkor az ICS/mentésvezető feladata a koordinátorral egyeztetve tájékozódni a légi transzport várható teljes idejéről, ugyanis a helyszínre, illetve a célintézetbe történő repülés idején kívül számításba kell venni egyéb hozzáadódó időket is, pl. hogy az adott intézet rendelkezik-e heliporttal, honnan tud indulni az adott időben rendelkezésre álló helikopter. Döntés a két betegút teljes idejének összehasonlításával hozható. Helikopteres segítség küldése esetén is mérlegelendő a randevú elv.

Az eset valós történet.

Hozzászólások